maandag 21 september 2015

MARXISME in het VOLKSHUIS


Terug naar de bron ter versterking van de socialistische linkerzijde door vorming, debat en praktijk.

Door de aanhoudende systeemcrisis van het kapitalisme en het agressieve neoliberalisme dient de linkerzijde zich dringend te bezinnen, niet enkel internationaal maar ook lokaal.  Op internationaal vlak zien we een actieve zoektocht naar echte linkse ideeën die consequent breken met de besparingslogica. In Groot-Brittannië heeft de kandidatuur van Jeremy Corbyn voor het voorzitterschap van Labour heel wat stof doen opwaaien. Corbyn liet grote zalen vollopen met zijn antibesparingsverhaal waarmee hij niet enkel gedesillusioneerde partijveteranen aantrok maar ook een hele nieuwe laag van jongeren. In de VS zien we een vergelijkbare ontwikkeling bij de campagne van Bernie Sanders (de zelfverklaarde socialist uit Vermont) voor presidentskandidaat van de Democraten.

De linkse socialisten komen op internationaal vlak actief tussen in dit proces, niet in het minst in Griekenland, in Ierland (met campagnes van burgerlijke ongehoorzaamheid) en zélfs in Seattle (VS) met deelname aan het stadsbestuur. In onze eigen “bruine Denderstreek” waar nationalistisch (extreem)rechts het sterkst staat in Vlaanderen kunnen we niet op onze lauweren blijven rusten. We beseffen dit maar al te goed en vinden het hoog tijd om terug te grijpen naar de fundamenten van de moderne socialistische arbeidersbeweging: het wetenschappelijk socialisme of het marxisme.

Marxisme: nooit van gehoord?

Er wordt veel uit de nek gekletst als het woord marxisme valt. In het beste geval volgt er dan een pijnlijke stilte of hoongelach. Dit laatste horen we regelmatig uit academische hoek of andere zelfverklaarde opiniemakers die ooit een boek gelezen hebben van één of meerdere auteurs die zelf ooit eens een boek OVER Marx ter hand genomen hebben. Er bestaan heel wat adjectieven en dooddoeners om marxisten stante pede te diskwalificeren: dogmatisch, autoritair, historisch-deterministisch, roepen van uit de zijlijn, enkel oog voor het economische, humorloos …  Het marxisme heeft echter niets met dit alles te maken maar sleept inderdaad spijtig genoeg de loodzware erfenis van vervormingen en verdraaiingen mee van zowel het stalinisme als de sociaaldemocratie.

”A new hope?”

De nieuwlinkse politieke formaties zoals Syriza en Podemos golden tot voor kort als het lichtend pad voor de  (verwarde) linkerzijde. De limieten van dergelijke politieke formaties zijn echter pijnlijk duidelijk geworden door de knieval van de Griekse premier Tsipras voor de Trojka.
Niet enkel een discussieclub …

Daarom nemen we het initiatief tot het organiseren van avonden van “Marxisme in het Volkshuis” in Aalst. Hierbij willen we ons echter niet beperken tot vrijblijvende vormings- en discussieclub maar willen we ook stappen vooruit zetten in de concrete praktijk. Wat dat betreft, laten we de praxis liever op een natuurlijke, organische manier ontwikkelen.


Interesse? Contacteer ons via aalst [at] socialisme.be