dinsdag 22 januari 2013

Vergadering  
ROOD! Oost-Vlaanderen
vrijdag 25 januari om 19u30
Volkshuis Aalst (Houtmarkt 1)

 

2012 stond voor een groot stuk in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. In onze provincie betekende dit een zelfstandige campagne in Gent met een respectabele score van 1561 stemmen of 1%. In andere steden namen ROOD!-leden deel aan linkse lijsten, LEEF! in Herzele en Zottegem, SOS 2012 in Sint-Niklaas en LSP in Dendermonde.

Het jaar 2013 belooft een jaar te worden waar de crisis zich verder zal doorzetten in alle aspecten van de samenleving. En we mogen verwachten dat een belangrijk deel van werkenden en jongeren zich niet zomaar zal neerleggen bij de idee dat zij voor deze crisis zullen opdraaien. De recente acties bij FORD Genk zijn een voorbode voor wat er ons breder in de samenleving te wachten staat, een vraag naar een meer strijdbare opstelling op syndicaal vlak en een consequentere linkse opstelling op politiek vlak. De stemmenwinst die PVDA kon boeken in enkele steden is daar ook een uitdrukking van. 

Hoe willen we met ROOD! verder werken aan de uitbouw van een authentiek socialistische beweging? Dat is de vraag die we met al onze leden willen bespreken. We nodigen jullie uit op een eerste provinciale vergadering die zal doorgaan in Aalst op vrijdag 25 januari. 

De keuze voor Aalst is niet toevallig. In de regio zijn belangrijke politieke ontwikkelingen aan de gang, nl. de keuze van SP.a-Aalst om met N-VA en dus Karim Van Overmeire een bestuursakkoord te sluiten en het doorbreken van het cordon sanitaire in Denderleeuw. In beide steden heeft dit reeds tot verzet geleid, met niet in het minst een actieve betrokkenheid van delen van het ABVV, waar ROOD! leden bij betrokken zijn. 

Op de vergadering willen we aandacht besteden aan deze politieke ontwikkeling. Bart Van der Biest, één van de initiatiefnemers van de NOIG Verontruste Aalstenaars en ROOD! lid zal ons de situatie toelichten. 

Daarnaast zal ook Stephen Bouquin, nationaal woordvoerder van ROOD!, aanwezig zijn op de vergadering en de plannen van ROOD! voor de komende periode toelichten.

Ook de politieke situatie in Gent en de plannen van de lokale ROOD! groep zullen op de vergadering aan bod komen.